Η πενθήμερη σχολική εκδρομή μας στην Κρήτη, από τις 2 έως τις 6 Απριλίου, αποτέλεσε μια ξεχωριστή ευκαιρία συνδυασμούψυχαγωγίας και εκπαιδευτικής εμπειρίας. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων, γνωρίσαμε σημαντικά ιστορικά,πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα του νησιού.
Η αναχώρησή μας πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί από τα Τρίκαλα, με πρώτο σταθμό το Κέντρο Πολιτισμού “ΊδρυμαΣταύρος Νιάρχος” στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πολιτιστικό συγκρότημα διεθνούς εμβέλειας, το οποίο φιλοξενείτην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στην οποία είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση, και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μετην ξεναγό μας είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και στους εκτεταμένους χώρουςπρασίνου του ιδρύματος που προσφέρουν ένα πρότυπο συνδυασμού πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης. Αργά το απόγευμαεπιβιβαστήκαμε στο πλοίο με προορισμό την Κρήτη.
Τη δεύτερη ημέρα, νωρίς το πρωί φτάσαμε στο Ηράκλειο, την πρωτεύουσα της Κρήτης και ένα από τα σημαντικότερα αστικάκέντρα του νησιού. Πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο Ενυδρείο Κρήτης, ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία της Μεσογείου, τοοποίο φιλοξενεί εκατοντάδες είδη θαλάσσιων οργανισμών και συμβάλλει ενεργά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση καιευαισθητοποίηση. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε στο Σεληνάρι, με το ξακουστό φαράγγι θέα του οποίου απολαύσαμε, τηΜονή Αγίου Γεωργίου, έναν χώρο με ιδιαίτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία, που διατηρεί ζωντανή την ορθόδοξηπαράδοση της περιοχής.
Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς τον Άγιο Νικόλαο, μία από τις πιο γραφικές πόλεις της ανατολικής Κρήτης. Η πόλη είναι γνωστήγια τη λίμνη Βουλισμένη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της και συνδέεται με τη θάλασσα μέσω ενός στενού καναλιού.Σύμφωνα με την παράδοση, η λίμνη θεωρούνταν «απύθμενη», γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα μυστηριώδη καιεντυπωσιακή. Κατά την παραμονή μας εκεί, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον παραλιακό δρόμο, να απολαύσουμε τηθέα και να γνωρίσουμε την ιδιαίτερη αισθητική και την ήρεμη ατμόσφαιρα της πόλης. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με βραδινήβόλτα στο Ηράκλειο, όπου περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, γνωρίσαμε την τοπική ζωή και να απολαύσαμε την ιδιαίτερηατμόσφαιρα της κρητικής πρωτεύουσας.
Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του μινωικού πολιτισμού. Επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσός,που θεωρείται το σημαντικότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού και συνδέεται με τον μύθο του Μινώταυρου και του Λαβυρίνθου. Η αρχιτεκτονική του ανακτόρου και τα ευρήματα μαρτυρούν έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτισμό της εποχήςτου Χαλκού. Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου εκτίθενται μοναδικά αντικείμενα μινωικής τέχνης, όπως η περίφημη τοιχογραφία του «Πρίγκιπα με τα Κρίνα» και ο Δίσκος της Φαιστού. Το απόγευμα είχαμε ελεύθεροχρόνο στο Ηράκλειο, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε ομαδική έξοδος.
Κατά την τέταρτη ημέρα επισκεφθήκαμε τον Τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, σημείο ιδιαίτερης σημασίας αφιερωμένο σε έναναπό τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, τον Νίκο Καζαντζάκη. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Ρέθυμνο, όπουπεριηγηθήκαμε στο Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου. Η πόλη διατηρεί έντονα στοιχεία ενετικής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής, ταοποία αντικατοπτρίζουν τη μακραίωνη ιστορία της. Το βράδυ φτάσαμε στα Χανιά, έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας, όπου και διανυκτερεύσαμε.
Την πέμπτη και τελευταία ημέρα είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην παλιά πόλη των Χανίων, γνωστή για τα στενάδρομάκια, τα παραδοσιακά κτίρια και το πολυπολιτισμικό της παρελθόν. Ακολούθησε επίσκεψη στους Τάφους τωνΒενιζέλων, σημείο ιστορικής μνήμης με πανοραμική θέα προς την πόλη. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την πτήση επιστροφήςαπό τα Χανιά προς την Αθήνα και στη συνέχεια με την επιστροφή μας στα Τρίκαλα.
Συνολικά, η εκδρομή αυτή αποτέλεσε μια ουσιαστική εμπειρία, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά τηνιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Κρήτης, ενισχύοντας παράλληλα το πνεύμα συνεργασίας και τις σχέσειςμεταξύ μας.
Τέλος, αξίζει να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους καθηγητές κ. Αλεξανδρή Γεώργιο, αρχηγό της εκδρομής, κ.Αμπράζη Νικόλαο και κα. Βούρλα Παρασκευή που μας συνόδευσαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην οργάνωση και την ομαλήδιεξαγωγή της εκδρομής. Με την υπευθυνότητα, την καθοδήγηση και τη διαρκή τους παρουσία, διασφάλισαν όχι μόνο τηνασφάλειά μας αλλά και την εκπαιδευτική αξία αυτής της εμπειρίας.
Ευαγγελία Ανθοπούλου, Β’ Λυκείου