Το πρόσφατο ταξίδι μας στην Ελβετία ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή εκδρομή. Ήταν μια μοναδική εμπειρία γεμάτη εικόνες, συναισθήματα και στιγμές που θα θυμόμαστε για πάντα. Ως μαθητές/-τριες, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά πόλεις με ξεχωριστό χαρακτήρα, ιστορία και φυσική ομορφιά, ξεκινώντας από την Ελβετία και καταλήγοντας στην Ιταλία.
Αρχικά, η Ζυρίχη αποτέλεσε τον πρώτο μας προορισμό και την πόλη όπου προσγειωθήκαμε, σηματοδοτώντας την αρχή του ταξιδιού μας στην Ελβετία. Περπατήσαμε στην παλιά πόλη με τα γραφικά στενά και τα ιστορικά κτίρια, θαυμάσαμε την μαγευτική λίμνη της Ζυρίχης, και γνωρίσαμε μια πόλη που συνδυάζει μοναδικά το σύγχρονο ρυθμό ζωής με την παράδοση. Περπατώντας στους δρόμους της, νιώθαμε πως κάθε γωνιά είχε τη δική της ιστορία να μας διηγηθεί.
Ακολούθησε η Γενεύη, ένας από τους πιο ξεχωριστούς σταθμούς της εκδρομής μας, η οποία μας εντυπωσίασε με τον κοσμοπολίτικο και διεθνή της χαρακτήρα. Χτισμένη στις όχθες της λίμνης Λεμάν, μας πρόσφερε μοναδικές εικόνες, με το εντυπωσιακό συντριβάνι Jet d’Eau να ξεχωρίζει. Περιηγηθήκαμε στους καλαίσθητους δρόμους της πόλης και γνωρίσαμε μια Γενεύη που συνδυάζει φυσική ομορφιά, πολιτισμό και διεθνή σημασία.
Την επόμενη μέρα, και μετά από αρκετές ώρες ξεκούρασης, επισκεφτήκαμε τη Λωζάνη, μια πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τη λίμνη Λεμάν, που εντυπωσιάζει με την υπέροχη θέα της και την ατμόσφαιρά της, γεμάτη ζωή και ενέργεια. Περπατώντας στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης, ανακαλύψαμε ιστορικά κτίρια, όμορφες πλατείες και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, ενώ η συνύπαρξη της παράδοσης με τη σύγχρονη ζωή καθιστά τη Λωζάνη μια πόλη μοναδικής ομορφιάς που αφήνει ανεξίτηλες αναμνήσεις. Ο καθεδρικός ναός και τα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης μάς έκαναν να νιώσουμε πως ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο. Είχαμε ακόμα την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε. Εκεί μάθαμε για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από εκθέματα και διαδραστικές εμπειρίες που δείχνουν τη σημασία του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.
Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο Ανεσύ, μια πόλη που έμοιαζε πραγματικά με σκηνικό από παραμύθι. Γνωστή και ως η «Βενετία των Άλπεων», μας μάγεψε με τα γραφικά κανάλια, τα πολύχρωμα σπίτια και την καλοδιατηρημένη παλιά πόλη με τα λιθόστρωτα δρομάκια. Η καθαρή λίμνη Ανεσύ προσθέτει μια έντονα ρομαντική ατμόσφαιρα, ενώ το μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει στην πόλη, συμπληρώνει μοναδικά το τοπίο. Ήταν από τις πόλεις που μας έκαναν να σταματάμε συνεχώς για φωτογραφίες, προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή κάθε στιγμή!
Από την άλλη, η Βέρνη αποτέλεσε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς της εκδρομής μας και μας έδωσε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της Ελβετίας. Η παλιά πόλη, που προστατεύεται από την UNESCO, μας ενθουσίασε με τα μεσαιωνικά κτίρια, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τον επιβλητικό πύργο του ρολογιού Zytglogge. Ο ποταμός Άαρ που αγκαλιάζει την πόλη προσθέτει μια μοναδική φυσική ομορφιά, ενώ η ατμόσφαιρα της Βέρνης συνδυάζει ιστορία, γοητεία και ηρεμία, κάνοντάς την έναν αξέχαστο προορισμό.
Τέλος, το Μιλάνο αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού μας, φέρνοντας μας σε επαφή με την κοσμοπολίτικη πλευρά της Ιταλίας. Η πόλη εντυπωσιάζει με τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου, το Duomo di Milano, σύμβολο γοτθικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, αλλά και με τα πολυάριθμα πολυκαταστήματα και τα μοντέρνα κτίρια της. Η ζωντανή ατμόσφαιρά της συνδυάζει τέχνη, μόδα και πολιτισμό, ενώ οι πλατείες και τα μνημεία αφήνουν ανεξίτηλες εντυπώσεις σε κάθε επισκέπτη.
Αυτό το ταξίδι ήταν συναρπαστικό για όλους μας. Ως μαθητές, ζήσαμε στιγμές που μας έφεραν πιο κοντά, μας γέμισαν γνώσεις, εικόνες και εμπειρίες ζωής. Η Ελβετία –και όχι μόνο– μας χάρισε αναμνήσεις που θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά μας για πάντα. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους καθηγητές/τριες που με υπομονή, καλή διάθεση οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το συγκεκριμένο μοναδικό ταξίδι Μανάκο Δημήτριο (Διευθυντή του Λυκείου μας), Γιαννούλη Ιωάννη, Αλεξανδρή Γεώργιο, Πυρώτη Σταυρούλα και Μαργαρίτη Σοφία.
Παπαστεργίου Ηλέκτρα-Ηλιάνα, Β’ Λυκείου















