Ιταλία 2018

Η πολυαναμενόμενη για εμάς τους μαθητές της Γ Λυκείου εξόρμηση στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε την προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και υπήρξε πραγματική «ανάσα» εν μέσω της πυρετωδους προετοιμασίας μας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η αναχώρηση μας ήταν προγραμματισμένη αργά το βράδυ της Κυριακής 18 Μαρτίου και παρα το περασμένο της ώρας, οι προσδοκίες για το ταξίδι που μόλις ξεκινούσε μας κράτησαν ξύπνιους και σε εγρήγορση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες που επιβιβαστήκαμε στην πτήση για τον προορισμό μας. Η «Αιώνια Πόλη» μάς υποδέχτηκε βροχερή και με αρκετό κρύο, συνθήκες που προσωρινα υποχώρησαν κατά την περιήγηση μας στο επιβλητικό Κολοσσιαίο αλλά δυσχέρειναν την περιήγηση μας μας στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, από την αρχαία Ρωμαϊκή αγορά στον «μισητο» Καπιτωλινο λόφο, και από το επιβλητικό Πάνθεον στην εντυπωσιακή Φοντάνα ντι Τρέβι. Η τακτοποίηση μας στο ξενοδοχείο μάς έδωσε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να προετοιμαστούμε για το βραδινό γεύμα, το οποίο διαδέχτηκε η οδική βόλτα που μας επέτρεψε να δουμε τα νυχτερινά χρώματα του ιστορικού κέντρου της πόλης, με στάση στην Φοντανα ντι Τρεβι για την εθιμικά καθιερωμένη ευχή και τη ρίψη του νομίσματος στα νερά του συντριβανιου.

Ο καιρός δε στάθηκε σύμμαχος ούτε την επομένη της εκδρομής μας, κατά την οποία μας δόθηκε άπλετος ελεύθερος χρόνος για να περιηγηθούμε, με σημείο αναφοράς την διάσημη Πιατσα ντι Σπάνια, στο εμπορικό κέντρο της Ρώμης, και ανα παρεες να απολαύσουμε αυθεντικό καπουτσινο και εσπρέσο, να γευτούμε φημισμένα πιάτα της ιταλικής γαστρονομίας και να χαλαρώσουμε. Η ημέρα έκλεισε με νυχτερινή έξοδο και επίσκεψη στην Πιάτσα Ναβονα, από την οποία διακλαδιζονται πολλά μικρα δρομάκια γεμάτα ευχάριστες εκπλήξεις: από παραδοσιακές ιταλικές ταβέρνες και τζελατεριες μέχρι μπαρ με χαλαρή ατμόσφαιρα και ζωντανή μουσική. Η γεμάτη μέρα δεν άργησε να μας καταβάλλει με την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο.

Η τριτη ημέρα της εκδρομής ήταν αφιερωμένη στην ημερισια εκδρομή στη διατηρητέα μεσαιωνική πόλη της Σιένα. Η πρώτη ηλιόλουστη μέρα συνοδεύτηκε από παγερό αέρα , ο οποίος ωστόσο δεν μας απέτρεψε από το να περιηγηθούμε στην περικυκλωμένη σε τείχη γραφική πολη, να επισκεφτούμε το εντυπωσιακό μουσείο βασανιστηρίων και να απολαύσουμε παρα το τσουχτερό κρύο τον ήλιο στην κεντρική Πιατσα ντελ Κάμπο με τον χαρακτηριστικό πυργο-Τορε ντελ Μαντζια•Η αίσθηση μιας εποχής περασμένης ήταν διάχυτη, και η παραμονή μας φάνηκε σύντομη αλλά μοναδική όταν η συμφωνημένη ώρα αναχώρησης για τη βάση μας έφτασε.

Μεγάλο μέρος τους προγράμματος της επόμενης μέρας καταλάμβανε η επίσκεψη μας στον Αγ. Πέτρο και τα μουσεία του Βατικανού. Η μακρά και αρκετά κουραστική αναμονή μας ανταμείφθηκε με την είσοδο μας στους εντυπωσιακά λεπτομερειακους μουσειακούς χώρους και την γλαφυρή και ενδιαφερουσα ξενάγηση η οποία μας συνοδευε. Η φιλοτεχνημένη από τον Μιχάηλ Άγγελο Καπελα Σιστινα και η Πιετά του Αγ. Πέτρου, αλλά και ο ίδιος ο εμβληματικός ναός μας προκάλεσαν δέος και θαυμασμό, αποτελώντας χαρακτηριστικοτατα δείγματα της ιταλικής πολιτισμικής κληρονομιάς.Το βραδάκι της ίδιας ημέρας περιηγηθήκαμε στην περιοχή Τραστεβερε, αναμειχθηκαμε με ντόπιους και τουρίστες και πήραμε μια γεύση της νυχτερινής ζωής της Ρώμης.

Η τελευταία ημέρα της εξόρμησης μας κατέφθασε απροσδόκητα γρήγορα. Η πτήση της επιστροφής ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ, κι έτσι το υπόλοιπο της ημέρας ήταν ελεύθερο προς αξιοποίηση για την τελευταία βόλτα στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, τις τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες και την υπόσχεση ότι μια μέρα θα επιστρέψουμε, συνεχίζοντας ανανεωμένοι την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας.

Φωτογραφίες

facebook contact