Acmun 2010-2011, Ξενόγλωσσα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "ΑΘΗΝΑ" ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥΣ ACMUN

Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» έλαβαν μέρος στο συνέδριο των Ενωμένων Εθνών που διοργάνωσε το Κολέγιο της Θεσσαλονίκης «Ανατόλια» στις 25 έως 27 Φεβρουαρίου.

«Μία πολύ σημαντική εμπειρία αποκομίσαμε εμείς, οι μαθήτριες της Γ΄ γυμνασίου Παπαγεωργίου Ευτέρπη, Γεωργίου Άρτεμις, Ρίζου Σοφία και Μάτη Ελεάνα με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Πυρώτη Σταυρούλα, που είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο συνέδριο των Ενωμένων Εθνών που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στο Κολέγιο «Ανατολία» της Θεσσαλονίκης. Με δεδομένο ότι γνωρίζουμε πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, η οποία αποτελεί τη γλώσσα της επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι απαραίτητο εφόδιο για μία επιτυχημένη πορεία ενός μαθητή στην ενήλικη ζωή, είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε παγκόσμια θέματα μέσα από την οπτική γωνία της μαθητικής προσέγγισης.

Στη διοργάνωση αυτή, που ονομάζεται ACMUN (Anatolia College Model United Nations), συμμετέχουν εκπρόσωποι – μαθητές σχολείων από όλο τον κόσμο καθώς και πανεπιστημίων, οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδεολογία των χωρών που αντιπροσωπεύουν, όπως θα έκαναν σε ένα συνέδριο των Ενωμένων Εθνών.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν ουσιαστικά η πρώτη επαφή των μαθητών με αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. Αρχικά, χωριστήκαμε σε συγκεκριμένες ομάδες (committees) και συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τον κόσμο όπως οι διπλωμάτες. Αν και στην αρχή η δυσκολία να νιώσουμε οικεία με τη συγκεκριμένη διαδικασία μας δημιούργησε αρκετή νευρικότητα, καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε εξαιρετικά στις προσδοκίες της καθηγήτριάς μας και στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Όλες οι μαθήτριες πήραμε το λόγο και αναφερθήκαμε σε μερικά από τα πολλά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας στις μέρες μας. Επιπλέον, υπήρξαν συνομιλίες με τους συμμαθητές μας στα πλαίσια της μορφής ενός debate, οι οποίες οδήγησαν σε αρκετές διαφωνίες, τις οποίες επιλύσαμε μέσω του διαλόγου.

Η δεύτερη μέρα εξελίχθηκε με μεγαλύτερη άνεση, καθώς άρχισαν να αναπτύσσονται φιλίες με εκπροσώπους άλλων σχολείων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ο διαχωρισμός σε ομάδες σύμφωνα με την πολιτική των χωρών συνέβαλε θετικά στην καλλιέργεια της κριτικής μας σκέψης, όπως επίσης και στην εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Προσπαθώντας να υποστηρίξουμε τις ιδέες μας με βάσιμα επιχειρήματα, κατορθώσαμε να αποκτήσουμε άνεση στην εκφορά λόγου ενώπιον ακροατηρίου στην αγγλική γλώσσα, μια που αυτή ήταν η γλώσσα του συνεδρίου.

Η τρίτη μέρα ήταν η ημέρα παρουσίασης των τρόπων επίλυσης στους οποίους είχαμε καταλήξει οι ομάδες μας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης. Αρχικά, έγινε μια σύντομη τοποθέτηση της ομάδας μας πάνω στο θέμα που ήμαστε υπεύθυνοι, ενώ αργότερα διεξήχθη επίσημη παρουσίαση στους αντιπροσώπους όλων των χωρών με τη μορφή μιας ανοιχτής συζήτησης (debate). Η ατμόσφαιρα στο χώρο συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, αφού όλοι νιώθαμε ηθική ικανοποίηση όχι μόνο για τη σκληρή δουλειά που είχαμε κάνει τις δύο προηγούμενες μέρες, αλλά κυρίως για τα αποτελέσματα που αυτή είχε επιφέρει.

Η εντύπωση που μας άφησε όλη αυτή η διαδικασία θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις αναμνήσεις μας. Αφενός η εμπειρία που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση και αφετέρου η φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα των διοργανωτών ήταν ουσιαστικά στοιχεία που έκαναν αυτές τις ημέρες μοναδικές. Επιπρόσθετα, ήταν πολύ θετικό για εμάς το γεγονός ότι ήρθαμε σε επαφή με συνομήλικους εφήβους από διαφορετικές περιοχές, με απότοκο την κοινωνικοποίησή μας, την ανταλλαγή ιδεών αλλά και την ευχάριστη συντροφιά. Τέλος, μέσω όλης αυτής της διαδικασίας καταφέραμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας στην αγγλική γλώσσα, να εξελίξουμε το λόγο μας και να εμπλουτίσουμε τις απόψεις μας πάνω σε διάφορα θέματα. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να διαμορφώσουμε έναν πολυσχιδή χαρακτήρα και να ενημερωθούμε για τα πιο φλέγοντα ζητήματα, τα οποία πλήττουν τον πλανήτη. Είναι σίγουρο πως η συμμετοχή νέων ανθρώπων σε παρόμοιες εκδηλώσεις μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα «ισχυρό όπλο» δράσης, το οποίο θα συμβάλλει στη δημιουργία των καλύτερου κόσμου με ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Γεωργίου Άρτεμις, Παπαγεωργίου Ευτέρπη
Μαθήτριες της Γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Φωτογραφίες

facebook contact