Eυ δημιουργείν 2014 - Διακρίσεις, Μουσική - Χορός, Πολιτιστικά, Διακρίσεις Μαθητών

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

«ΕΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΝ»

«Ευ αγωνίζεσθαι» στην Τέχνη του Χορού

Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος μας δίχως την ύπαρξη της Τέχνης; Ίσως πάλι το ερώτημα αυτό να περιττεύει, αφού ο άνθρωπος πάντοτε επεδίωκε να αποτυπώνει την ψυχική του κατάσταση, τα όνειρά του, τον οραματισμό του και τα συναισθήματα του στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Ουσιαστικά, ο άνθρωπος μέσω της Τέχνης απελευθερώνεται, γιατί εκφράζεται και γιατί ο ψυχικός του κόσμος αποκτά μορφή χάρη στο θέατρο, τη γλυπτική, το χορό, τη ζωγραφική... Η σπουδαιότητά της αποδεικνύεται κάθε φορά που τα δημιουργήματά της αγγίζουν ευαίσθητες ψυχικές χορδές, κάθε φορά που καλείσαι να δεις τον κόσμο διαφορετικά. Αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο στο χορό. Εδώ η κίνηση γίνεται η προέκταση της σκέψης, ο χορευτής δεν είναι μια μηχανή που ακολουθεί απλώς μια χορογραφία, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, είναι εκείνος που δίνει στη χορογραφία ζωή και ύπαρξη και, έτσι, την καθιστά πλέον έργο τέχνης.

Στις μέρες μας είναι πολύ σπουδαίο και ελπιδοφόρο για το μέλλον το γεγονός ότι το ενδιαφέρον όλων, ιδίως των νέων, για τις τέχνες είναι μεγάλο. Για το λόγο αυτό ,άλλωστε, διοργανώνεται κάθε χρόνο ο διαγωνισμός χορού << Ευ δημιουργείν>>. Τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από το διαγωνισμό αυτό είναι σαφέστατα πολλά. Πρώτα πρώτα οι νέοι έρχονται σε επαφή με ένα ιδιαίτερο είδος άθλησης, γνωρίζουν και ελέγχουν το σώμα τους, αποκτούν ρυθμό και, το σημαντικότερο, εκφράζονται δημιουργικά. Επιπλέον, τα παιδιά με την έκθεσή τους στο κοινό καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό. Επίσης, αν και οι συμμετέχοντες επιθυμούν μία ενδεχόμενη διάκριση, δεν παύουν να είναι συναγωνιστές, να αναπτύσσουν μεταξύ τους φιλίες και να χαίρονται για τη νίκη κάποιου, κάνοντας με τον τρόπο αυτό πράξη τη θεωρία του << Ευ αγωνίζεσθαι>>. Ο διαγωνισμός αυτός, στον οποίο είχα τη χαρά και την τύχη να συμμετέχω, αποτελεί σίγουρα μία μοναδική και ιδιαίτερη εμπειρία όπου δεν υπάρχει χώρος ούτε για νίκες ούτε για ήττες. Αυτό που μένει στην ουσία ανεξίτηλο στη μνήμη είναι το ταξίδι που έχει κάνει κάποιος, για να φτάσει μέχρι τον τελικό του σταθμό. Είναι όλο αυτό το διάστημα που αναζητάς, βρίσκεις και κατανοείς νέα στοιχεία του εαυτού σου και του κόσμου γύρω από αυτόν... το διάστημα που γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην δασκάλα-χορογράφο της σχολής σύγχρονου χορού Dancespace και συνεργάτιδα του Σχολείου μας κα Μαρία Γαδετσάκη που είναι πάντα συνοδοιπόρος μας σε αυτό το ταξίδι.

Σπύρος Ντόγκας
Β΄ λυκείου

Ο σύγχρονος χορός μπήκε στην ζωή μου, στην ηλικία των 11 ετών και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησα και κλασικό μπαλέτο. Θέλω να συνεχίσω να χορεύω για αρκετά χρόνια ακόμη διότι έτσι νιώθω ελεύθερη και δυνατή. Ο χορός είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, ισορροπεί την ψυχή και δυναμώνει το σώμα. Η πρόκληση που συναντά ο χορευτής δεν βρίσκεται μόνο στην σωστή εκτέλεση μιας χορογραφίας αλλά εμπεριέχει κάτι πολύ περισσότερο, να καταφέρει δηλαδή να δώσει ζωή σ’ αυτήν. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι μέσω της αληθινής έκφρασης των συναισθημάτων.

Ο χορός από τότε που μπήκε στην ζωή μου, μου άλλαξε την διάθεση, τις απόψεις μου, καθώς και τον τρόπο ζωής μου. Πρέπει να πω ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα και αυτό επειδή μου προσφέρει διασκέδαση αλλά και ξεκούραση απ’ ό,τι μου δημιουργεί άγχος. Όταν χορεύω, αφοσιώνομαι, νιώθω ελεύθερη και δυνατή.

Έλια Κωστοπούλου
α΄ γυμνασίου

«Όταν χορεύεις το σώμα γράφει στη γη αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου» λέει ο ποιητής και πιστεύω πως με τα λόγια του συμφωνούν και οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με το χορό ερασιτεχνικά και ιδίως επαγγελματικά. Για μένα ο χορός είναι, πέρα από στόχος που επιθυμία μου είναι να κατακτήσω, το μέσο με το οποίο εκφράζω τα συναισθήματα μου είτε αυτά είναι χαράς είτε είναι λύπης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και γενικότερα της ζωής μου. Όταν χορεύω δεν μπορώ να κρίνω, δεν μπορώ να μισήσω’ μπορώ μόνο να είμαι χαρούμενη, να νιώθω ολόκληρη, να κινούμαι στο χώρο με οδηγό τη μουσική και να αφήνω τον υπόλοιπο κόσμο να εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα, μέσα από το χορό απέκτησα μεγάλη πειθαρχία και σεβασμό τόσο στο χορογράφο όσο και στον ίδιο μου τον εαυτό. Όταν χορεύω, απολαμβάνω και χαίρομαι κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου και κάθε εκατοστό του χώρου. Παράλληλα, το να χορεύω σε μια σκηνή είναι μοναδική εμπειρία και όπως είπε και ο καλύτερος ίσως χορευτής όλων των εποχών Mikhail Baryshnikov: «Δεν προσπαθώ ποτέ να χορέψω καλύτερα από κανέναν άλλο. Πάντα προσπαθώ να χορεύω καλύτερα από εμένα».

Εύα Μακρή
α΄ γυμνασίου

Ο χορός για εμένα είναι η τέχνη με την οποία μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου ελεύθερη. Δεν είναι απλά ένα άθλημα με το οποίο γυμνάζομαι και βελτιώνω τη σωματική μου κατάσταση. Έχω αφοσιωθεί σε αυτό και έχω πιστέψει στον εαυτό μου. Προσπαθώ κάθε φορά να πετύχω περισσότερα, να ξεπεράσω τις δυνατότητές μου. Αλλά δεν αρκεί μόνο να εκτελείς βήματα. Αφού δουλέψεις σκληρά και καταφέρεις να αποκτήσεις τις στοιχειώδεις βάσεις ώστε να μπορέσεις να κάνεις τις κινήσεις ,δεν σταματάς εκεί. Βάζεις ψυχή, συναισθήματα στα βήματα και έτσι τα ολοκληρώνεις. Αν δεν το πιστέψεις εσύ ο ίδιος δεν θα το πιστέψουν και οι άλλοι σε εσένα. Γιατί τη στιγμή που θα βγεις στη σκηνή δεν θα πρέπει να φαίνεται ο κόπος. Τα συναισθήματα που θα νιώσεις θα τα εκφράσεις μέσα από το πρόσωπό σου και την κάθε σου κίνηση. Αυτό θα περάσει στον κόσμο. Έτσι θα ικανοποιηθείς ο ίδιος, γιατί ανταμείβονται οι κόποι σου. Και μπορεί μετά από καιρό να ξεχάσεις τα βήματα- τις κινήσεις- αλλά τα συναισθήματα που ένιωσες εκείνη τη στιγμή πάνω στη σκηνή δεν θα μπορέσεις να τα ξεχάσεις. Γιατί ο χορός είναι πάθος, όνειρο, αιτία, φαντασία, αφορμή ,κόπος πόνος, λύτρωση, ελευθερία προσπάθεια, επιτυχία, συγκίνηση, απογοήτευση αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκράτηση, αυτοπεποίθηση....μπορεί να σε κάνει να βρεις τον εαυτό σου και να τον χάσεις την ίδια στιγμή! Είναι μια ξεχωριστή γλώσσα του σώματος!

Eβίτα Μάνου
α΄ γυμνασίου

Φωτογραφίες

facebook contact