Διεθνείς Διαγωνισμοί 2011-2012, Μαθηματική Εταιρεία, Διακρίσεις Μαθητών

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ «ΜΥΑΛΑ» ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Η χρονιά που πέρασε ανέδειξε εξαιρετικά μυαλά στο χώρο των μαθηματικών διαγωνισμών. Ανάμεσά τους ήταν ο συντοπίτης μας χάλκινος ολυμπιονίκης Παναγιώτης Λώλας.

Ο Παναγιώτης Λώλας μετά το χρυσό μετάλλιο στην Εθνική Ολυμπιάδα αλλά και στη Μεσογειάδα και το χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα μπορεί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά μυαλά που τώρα «αναδύονται» στη χώρα μας και έχει όλες τις προϋποθέσεις για ανάλογη ακαδημαϊκή καριέρα παγκόσμιου βεληνεκούς. Ο ίδιος διατηρεί χαμηλό προφίλ καθώς θεωρεί ότι πάντα υπάρχει ένας μικρός φόβος αποτυχίας αλλά αυτό μετά από τον απολογισμό που κάνει, μπορεί να τον βοηθήσει να βελτιώσει τις αδυναμίες του και επηρεάζοντάς τον θετικά, να τον κάνει καλύτερο.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές του βλέψεις θέλει να γίνει μαθηματικός ερευνητής κατά πάσα πιθανότητα γιατί τα πρότυπά του είναι οι μεγάλοι μαθηματικοί (Γκάους, Γκαλουά, Χίλμπερτ, Λαγκράνς) που βοήθησαν στην εξέλιξη αυτής της επιστήμης. Επίσης μέσα από τους διεθνείς διαγωνισμούς, έκανε ενδιαφέρουσες γνωριμίες με παιδιά άλλων χωρών που έχουν κοινά με αυτόν ενδιαφέροντα. Όπως ο ίδιος μας είπε υπάρχουν αρκετές διαφορές όσον αφορά τον επαγγελματισμό και την οργάνωση της προετοιμασίας τους για τους διεθνείς διαγωνισμούς, τομείς στους οποίους η χώρα μας υστερεί σημαντικά. Τέλος ο Παναγιώτης δεν αφήνει τον εαυτό του έξω από παρέες γιατί είναι ένα ευφυές άτομο αλλά και ένα 16-χρονο παιδί που θέλει ολόγυρά του φίλους, όχι όμως απαραίτητα με κοινά ενδιαφέροντα πάνω στα μαθηματικά. «Προτιμώ» ,λέει, «για παράδειγμα να ακούμε την ίδια μουσική ή να μας αρέσουν τα ίδια αθλήματα, παρά να μιλάμε συνεχώς για Μαθηματικά».

Νικολέτα Αναγνώστου
Α΄ Λυκείου

Φωτογραφίες

facebook contact