Διεθνείς Διαγωνισμοί 2010-2011, Μαθηματική Εταιρεία, Διακρίσεις Μαθητών

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

Παναγιώτης Λώλας, Ολυμπιονίκης στα Μαθηματικά – Χάλκινο Μετάλλιο, Άμστερνταμ 2011

Βραβεύσεις, επαίνους, δημοσιεύματα στον αθηναϊκό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αλλά και στις εφημερίδες των Τρικάλων αποσπά τα τελευταία χρόνια ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στην 52η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας (13 έως 24 Ιουλίου 2011).

Σ’ αυτή την κορυφαία διοργάνωση που έχει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον συμμετείχαν 105 χώρες με τις Εθνικές τους αποστολές. Εκεί ήταν και η εξαμελής Εθνική μας ομάδα, που προέκυψε μετά από τους πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Μέλος της Ελληνικής ομάδας είναι ο Παναγιώτης Λώλας, μαθητής της Α΄ λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Αθηνά.

Κατόπιν της επίπονης γραπτής δοκιμασίας σε έξι αρκετά δύσκολα ζητήματα και την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων ο Παναγιώτης Λώλας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική διάκριση, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παναγιώτης συναγωνίστηκε με μαθητές έως και δύο χρόνια μεγαλύτερούς του απ’ όλο τον κόσμο. Έτσι η σημαία της χώρας μας κυμάτισε ψηλά.

Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Η φετινή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία συμμετείχα σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς. Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κανείς να ήταν για μένα μια απλή, συνηθισμένη διαδικασία, είχε κάτι διαφορετικό που ήταν ταυτόχρονα δυσκολία και πρόκληση: Για πρώτη φορά έπαιρνα μέρος σε μια μεγάλη μάχη, την Ολυμπιάδα, που την παραλληλίζω με εκείνη της α΄ γυμνασίου για την ένταξή μου στην Εθνική Ομάδα. Η δυσκολία βρισκόταν στο γεγονός ότι θα ανταγωνιζόμουν μαθητές μεγαλύτερους (έως και 18 ετών), με εμπειρία και σημαντικές γνώσεις. Τελικά, οι στόχοι μου επιτεύχθηκαν με την κατάκτηση ενός χάλκινου μεταλλίου στη Βαλκανιάδα (Ρουμανία, Ιάσιο) και ενός στην Ολυμπιάδα (Άμστερνταμ Ολλανδία).

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που αισθάνθηκα, ιδιαίτερα στην Ολυμπιάδα, ήταν ο ενθουσιασμός και η χαρά, επειδή συμμετείχα σε μια διοργάνωση όπου έπαιρναν μέρος 101 χώρες με 606 μαθητές, καθώς και η ευτυχία του να βρεθώ κοντά σε ανθρώπους που πάντα θαύμαζα και αποτελούσαν πρότυπά μου, κάποια ιερά τέρατα του χώρου των Μαθηματικών, με ορισμένους από τους οποίους γίναμε φίλοι. Η προσπάθεια συνεχίζεται, γιατί μπορεί να είναι επίπονη και απαιτητική ορισμένες φορές, αλλά οδηγεί σε μια εσωτερική ικανοποίηση που δύσκολα περιγράφεται!

Λώλας Παναγιώτης

Φωτογραφίες

facebook contact