Διεθνείς Διαγωνισμοί 2010-2011, Μαθηματική Εταιρεία, Διακρίσεις Μαθητών

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

Νικολέτα Αναγνώστου, Θοδωρής Αναγνώστου,Ολυμπιονίκες στη 15η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα

Οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» Θοδωρής και Νικολέτα Αναγνώστου κατέκτησαν σημαντικές διακρίσεις στην 15η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα για μαθητές έως 15 ετών, που διεξήχθη στη Λάρνακα της Κύπρου (19 έως 24 Ιουνίου 2011).

Στη 15η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα συμμετείχαν οι ακόλουθες εννέα χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Μολδαβία. Το επίπεδο των συμμετεχόντων μαθητών σ’ αυτή τη διοργάνωση ήταν αρκετά υψηλό. Να επισημάνουμε ότι χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία είχαν στην αποστολή τους μαθητές οι οποίοι προέρχονταν απ ό ειδικευμένα μαθηματικά σχολεία. Εκτός συναγωνισμού στη διοργάνωση συμμετείχαν οι εθνικές ομάδες από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν. Επίσημος συνοδός της Ελληνικής αποστολής στην Κύπρο από την Κεντρική Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ήταν ο πρόεδρος του παραρτήματος Τρικάλων κ. Στέλιος Αμπράζης.

Η Ελλάδα συμμετείχε με εξαμελή εθνική ομάδα, μέλη της οποίας είναι τα δίδυμα αδέρφια Θεόδωρος και Νικολέτα Αναγνώστου που κατάφεραν να διακριθούν κάνοντας όλους εμάς υπερήφανους.

Η Νικολέτα Αναγνώστου απέσπασε το Χάλκινο μετάλλιο και ο Θοδωρής Αναγνώστου εύφημη μνεία (τέταρτο βραβείο) για την πρωτότυπη λύση που πρότεινε σε άσκηση.

15η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων –Λάρνακα Κύπρου

Ομολογουμένως η σχολική χρονιά που κύλησε, έκρυβε και για τους δύο μας εκπλήξεις και συναισθήματα που βιώσαμε για πρώτη φορά, καθώς η ενασχόληση με τα μαθηματικά συνέχισε και φέτος να μας τροφοδοτεί με εμπειρίες.

Αρχικά με την επιτυχημένη πορεία μας στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς « ΘΑΛΗΣ» , «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» κερδίσαμε την συμμετοχή μας στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου όπου και οι δύο πήραμε τη μεγαλύτερη δυνατή διάκριση που ήταν το χρυσό μετάλλιο. Η επιτυχία αυτή μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε , θέτοντας ως στόχο πλέον την συμμετοχή μας στην Εθνική Ομάδα Μαθηματικών, όπου όμως συμμετέχουν μόνο 6 άτομα πανελληνίως στην κατηγορία μας. Αυτό το κατορθώσαμε αφού περάσαμε προηγουμένως επιτυχημένα ένα ακόμα απαιτητικό διαγωνισμό που ήταν ο Προκριματικός Νέων.

Έτσι στις 19 Ιουνίου βρεθήκαμε στη Λάρνακα της Κύπρου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, για να λάβουμε μέρος στη 15η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων. Βέβαια δεν παραλείπουμε να τονίσουμε , πέρα απ’ τον πνευματικό μόχθο , το άγχος και την ευθύνη που εμπεριέχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι εμπειρίες όμως που βιώσαμε ήταν πρωτόγνωρες καθώς γνωρίσαμε νέους ανθρώπους από όλες τις Βαλκανικές χώρες με διαφορετική κουλτούρα σκέψης, κοινά ενδιαφέροντα και κοινό παρανομαστή την αγάπη για τα Μαθηματικά. Όλοι οι συμμετέχοντες θέσαμε τον ίδιο στόχο και αγωνιζόμασταν για την επίτευξή του. Αυτή η προσπάθειά μας επιβραβεύτηκε με ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημη μνεία, βραβεία διόλου ευκαταφρόνητα. Αλλά από κει και πέρα γίναμε πιο επίμονοι ¨εραστές¨ της μαθηματικής γνώσης και αυτό ήταν η αληθινή αμοιβή μας. Η όλη διαδικασία απέδειξε για μας ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες πάντα αποδίδουν καρπούς και προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Θοδωρής – Νικολέτα Αναγνώστου

Φωτογραφίες

facebook contact