Euroscola 2017: Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στο Στρασβούργο

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Euroscola” δίνει την ευκαιρία σε μαθητές 16-18 ετών να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έδρα το Στρασβούργο και, αναλαμβάνοντας το ρόλο του Ευρωβουλευτή για μια μέρα, να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές εργασίες του, ερχόμενοι σε επαφή με συνομήλικούς τους από όλες της χώρες της Ένωσης. Η επιτυχία μας στην πρώτη φάση του γραπτού διαγωνισμού, όπου κληθήκαμε να αναπτύξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απόψεις μας σε θέμα σχετικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση-συγκεκριμένα, τα δικαιώματα που απορρέουν απο την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και πώς αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας κοινής, ευρωπαϊκής ταυτότητας- εξασφαλίσθηκε με τη σωστή καθοδήγηση και προετοιμασία από τον καθηγητή μας, κ. Κώστα Ψαρρή, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Η Πέμπτη 19/1, η πολυπόθητη ημέρα της αναχώρησης μας , μάς βρήκε ανυπόμονους και γεμάτους προσδοκίες για το ταξίδι. Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, με τελικό προορισμό την πόλη του Στρασβούργου, όπου το δείπνο μας σε τοπικό εστιατόριο διαδέχθηκε η τοποθέτηση μας στα δωμάτια του ξενοδοχείου και η απαραίτητη βραδινή μας ξεκούραση, δεδομένης της προγραμματισμένης επίσκεψής μας στο Ευρωκοινοβούλιο την επομένη.

Η ανατολή του ηλίου το πρωί της Παρασκευής συνέπεσε με την άφιξή μας στο εντυπωσιακό κτήριο του Κοινοβουλίου, στο οποίο, έπειτα από τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες και έναν εξονυχιστικό έλεγχο, εισήλθαμε με δέος. Οι υπεύθυνοι μάς υποδέχτηκαν και έπειτα από το πρόγευμα μάς οδήγησαν στην Aίθουσα της Ολομέλειας: ακολούθησε μια σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία καλωσορίσματος από τον εκπρόσωπο που είχε αναλάβει την υποδοχή μας και η παρουσίαση των αποστολών από τις 23 διαφορετικές χώρες. Εν συνεχεία, για μιάμιση περίπου ώρα, ο υπεύθυνος δέχτηκε τις ερωτήσεις μας, οι οποίες αφορούσαν φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, επιχειρώντας παράλληλα να διαλευκάνει τυχόν απορίες μας.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος συγκροτήσαμε πολυεθνικές ομάδες και συμπληρώσαμε ερωτηματολόγια τα οποία θα καθόριζαν τις τέσσερεις ομάδες που θα λάμβαναν μέρος στην τελική φάση του Eurogame, ενός παιχνιδιού γνώσεων στο τέλος της ημέρας.

Αφού χωριστήκαμε και πάλι σε ομάδες, αφιερώσαμε δύο περίπου ώρες για να συζητήσουμε και να προτείνουμε δόκιμους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που μαστίζουν τις χώρες-μέλη της Ένωσης, με τη δική μας ομάδα να καταπιάνεται με το ακανθώδες πρόβλημα της ανεργίας των νέων, πρόβλημα που έχει λάβει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις, κυρίως στη χώρα μας.

Επιστρέφοντας και πάλι στην Αίθουσα της Ολομέλειας, παρουσιάστηκαν ανοιχτά οι προτάσεις κάθε ομάδας-επιτροπής, τέθηκαν σε συζήτηση με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων και σε ψηφοφορία, σύμφωνα με το τυπικό του Κοινοβουλίου.

Η παραμονή μας στο Ευρωκοινοβούλιο έκλεισε με την ανάδειξη την νικήτριας ομάδας του παιχνιδιού υπό τους ήχους της “Ωδής στη Χαρά” του Μπετόβεν, που αποτελεί τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η ημέρας μας, όμως, δεν είχε ακόμα τελειώσει: αν και κουρασμένους από τη γεμάτη μέρα, το λεωφορείο μάς περίμενε για να μας μεταφέρει στο κέντρο της πανέμορφης αν και “παγωμένης” πόλης του Στρασβούργου, όπου περιηγηθήκαμε στα στενά της, θαυμάσαμε την επιβλητικό Καθεδρικό Ναό και δειπνήσαμε,πριν επιστρέψουμε τελικά, κατάκοποι, στο ξενοδοχείο.

Η τρίτη και τελευταία μέρα περιελάμβανε επίσκεψη στο χωριό Ρικβίρ της Αλσατίας, περιοχής φημισμένης για τα εξαιρετικά κρασιά της, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τα έντονα χρώματα τόσο των σπιτιών όσο και των δημοσίων κτηρίων. Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι μας η πόλη Κολμάρ, η πρωτεύουσα της Αλσατίας, με εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, απ’ όπου προμηθευτήκαμε μικρά αναμνηστικά δώρα και γλυκά για συγγενείς και φίλους, πριν αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης και από εκεί πίσω στην Ελλάδα..

Το συναίσθημα μιας αμυδρής θλίψης όταν τελικά επιστρέψαμε, ξημερώματα Κυριακής, ήταν δικαιολογημένο κι αναμενόμενο. Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε μια εμπειρία μοναδική για όλους μας, καθώς μας έφερε σε επαφή τόσο με τη σύγχρονη πραγματικότητα όσο και με μια πλειάδα διαφορετικών ατόμων, με διαφορετική νοοτροπία και τρόπο σκέψης, μας ενέπνευσε να προσπαθήσουμε σκληρότερα για τους στόχους και τα όνειρά μας και έκλεισε με την υπόσχεση να κρατήσουμε επαφή τόσο με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής όσο και με τους αλλοεθνείς συμμαθητές μας. Ευχαριστούμε, τέλος, και συγχαίρουμε την καθηγήτρια μας κ. Τζίνα Ατούν, η οποία υπήρξε συνοδός της αποστολής μας για τη συμβολή της στην ομαλή διεκπεραίωση του ταξιδιού.

Ακρίβος Θάνος, Μπάτρα Θάλεια, Μπουρδάκη Δέσποινα, Σιούλας Θάνος
Μαθητές της Β΄ Λυκείου

Φωτογραφίες

facebook contact