Euroscola 2013-2014, Διακρίσεις Μαθητών

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο … με αφορμή το διαγωνισμό «Εuroscola»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρώπης τη δυνατότητα να εκφράσουν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, οργάνωσε τις ημερίδες Euroscola στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Στις ημερίδες αυτές ανάμεσα στους μαθητές που συμμετείχαν κατόπιν της διάκρισής του στον πανελλήνιο διαγωνισμό Έκθεσης, που διεξήχθη σε κάθε νόμο με θέμα: «Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση» το σχολικό έτος 2013-14, ήταν και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» Στέλλα Κυπρίδη και Ανδρομάχη Ρούσινου.

«Όταν αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο τα αποτελέσματα από το διαγωνισμό Euroscola, πληροφορηθήκαμε από τον καθηγητή μας στην έκθεση κ. Κωνσταντίνο Ψαρρή ότι διακριθήκαμε. Η διάκριση αυτή σήμαινε τη συμμετοχή μας στη β΄ φάση του προγράμματος, δηλαδή την ενεργό και αυτοπρόσωπη παρουσία μας στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλη του που θα εκθέταμε μέσα από τις επιτροπές τις απόψεις μας για διάφορα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η χαρά μας… απερίγραπτη! Ανυπομονούσαμε να έρθει η στιγμή να ζήσουμε αυτή την μοναδική εμπειρία!

Μετά από αρκετές μέρες ατέλειωτης ανυπομονησίας η μέρα για το ταξίδι μας έφτασε. Ξεκινώντας με το λεωφορείο από την κεντρική πλατεία της πόλης μας κατευθυνόμασταν προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της διαδρομής γνωριστήκαμε με τους υπόλοιπους διακριθέντες του διαγωνισμού, ανταλλάξαμε απόψεις σε διάφορα θέματα και ενδιαφέροντα που συζητήσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν κοινά. Η πτήση μας είχε ως προορισμό την Φρανκφούρτη. Από εκεί παίρνοντας το λεωφορείο, ταξιδέψαμε προς το Στρασβούργο, όπου περιηγηθήκαμε στα παραμυθένια δρομάκια της πόλης, δειπνήσαμε σε ένα γαλλικό εστιατόριο και τέλος, τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο. Παρά την εξουθενωτική μέρα που είχαμε διανύσει, μείναμε ξάγρυπνες μέχρι αργά, για να τελειοποιήσουμε την εργασία που θα παρουσιάζαμε την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιθυμία μας να επισκεφτούμε το ευρωπαϊκό αυτό οικοδόμημα έγινε πραγματικότητα! Μολονότι δεν ξεκουραστήκαμε αρκετά, η θέα του Κοινοβουλίου μάς βοήθησε να ξεχάσουμε την κούραση και να επικεντρωθούμε στο σκοπό μας, την εκπροσώπηση, δηλαδή, της Ελλάδας στο συνέδριο. Εκεί μας ξενάγησαν στον ιδιαίτερα διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο, γευματίσαμε με τις αποστολές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και καταλήξαμε στον χώρο συνεδρίασης της ολομέλειας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε την παρακολούθηση ομιλιών από την κοινοβουλευτική επιτροπή, την συμμετοχή μας σε δημοψηφίσματα και την παρουσίαση των εργασιών που κάθε ομάδα είχε προετοιμάσει. Πήραμε, επίσης, μέρος στο Eurogame, ένα παιχνίδι στο οποίο συνεργαστήκαμε και με συνομηλίκους μας από άλλες χώρες. Η πραγματοποίηση όλων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να δαπανήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας εκεί. Η εμπειρία, ωστόσο, που αποκομίσαμε θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας σαν μια μοναδική γλυκιά ανάμνηση. Την υπόλοιπη μέρα την αφιερώσαμε στην ξεκούραση και την διασκέδαση!

Την τρίτη και τελευταία μέρα του ταξιδιού μας και αφού η σημαντικότερη στιγμή του, η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούσε πλέον μία ευχάριστη ανάμνηση, ήμασταν όλοι έτοιμοι για το ταξίδι της επιστροφής. Ωστόσο, προτού φύγουμε από το Στρασβούργο επισκεφθήκαμε τον μεγαλοπρεπή ναό της πόλης, ο οποίος μας «μάγεψε» τόσο με την επιβλητικότητα του όσο και με την υψηλών προδιαγραφών αρχιτεκτονική του. Μετά από μία ακόμη σύντομη βόλτα στους δρόμους της πόλης σειρά είχε αυτή τη φορά η κρουαζιέρα στον ποταμό Ιλ, στην διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο Στρασβούργο για μία τελευταία φορά. Μάθαμε παράλληλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την ιστορία της πόλης. Μετά την αναχώρησή μας από την Γαλλία επόμενη στάση ήταν το Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας, όπου γευματίσαμε. Στη συνέχεια και αφού είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά ακόμη μία πολύ όμορφη πόλη, πήραμε τον δρόμο για το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης.

Στο αεροπλάνο για την Θεσσαλονίκη η ατμόσφαιρα ήταν πολύ όμορφη, παρά την κούραση των προηγούμενων ημερών, ενώ το ίδιο συνέβη και στο λεωφορείο που μας μετέφερε στις πόλεις μας. Σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού δεν έλειπαν και πάλι οι συζητήσεις και τα αστεία. Ήμασταν, ωστόσο, και αρκετά λυπημένοι, καθώς ολοένα πλησίαζε το τέλος αυτής της μοναδικής εμπειρίας…

Αποχαιρετώντας, τέλος, ο ένας τον άλλον, νιώθαμε ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία χαρά και ενθουσιασμό για όσα αποκτήσαμε και από την άλλη ένα πολύ ιδιαίτερο είδος νοσταλγίας και αναπόλησης των στιγμών αυτών… Το ταξίδι, η γνωριμία μας, οι όμορφες στιγμές, τα μαγευτικά τοπία, τα γραφικά δρομάκια της μικρής Γαλλίας και φυσικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σίγουρα συναποτελούν μία εμπειρία αλησμόνητη, η οποία θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας. Άλλωστε, φύγαμε από το Στρασβούργο δίνοντας την υπόσχεση να ξαναεπισκεφτούμε μία μέρα τη θαυμάσια αυτή πόλη. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε την υπόσχεσή μας, βιώνοντας και πάλι στιγμές απαράμιλλης ομορφιάς…»

Στέλλα Κυπρίδη, Ανδρομάχη Ρούσινου, Μαθήτριες της Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Φωτογραφίες

facebook contact