Euroscola 2011-2012, Διακρίσεις Μαθητών

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

Η μαθήτρια της Β΄ λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» Ασπασία Παχιού διακρίθηκε στο διαγωνισμό παραγωγής λόγου Euroscolaμε θέμα «Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και εκπροσώπησε την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας στο Στρασβούργο.

Στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου!

Δίχως αντίρρηση, η ελληνική ιστορία είναι ένα ποίημα, η λατινική μια εικόνα, η σύγχρονη ένα χρονογράφημα. Ουσιαστικό απόσταγμα των δύο πρώτων και αρραγές στοιχείο της τελευταίας αποτελεί, αναμφίβολα, η Δημοκρατία, η οποία αποτέλεσε και το θέμα του διαγωνισμού γραπτού λόγου Euroscola και συγκεκριμένα ήταν «Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γι’ αυτό και τόλμησα την πρόκληση και δήλωσα συμμετοχή. Το εν λόγω πρόγραμμα με βεληνεκές όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία σε εφήβους 17 ετών που διακρίθηκαν στον αντίστοιχο διαγωνισμό παραγωγής λόγου από τα 27 πλέον κράτη-μέλη να βιώσουν την εμπειρία του Ευρωβουλευτή και να συμμετέχουν στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου σε μια ημερίδα όμοια με κάθε σύνοδο της Ευρωβουλής. Ούσα, λοιπόν, απόγονος των Αρχαίων Ελλήνων, πρωτεργατών του μεγαλείου της Δημοκρατίας, θεώρησα χρέος αμετάθετο να εκθέσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, να «μαστιγώσω» μέσω της πένας μου τα «κακώς κείμενα», να κατανοήσω εντέλει βιωματικά τους θεσμούς και τον ανθρωποκεντρισμό του πολιτεύματός μας. Γι’ αυτό και ήταν εύλογη η ξεχωριστή χαρά κι ευτυχία που αισθάνθηκα, όταν πληροφορήθηκα για τη διάκρισή μου στον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος συν τοις άλλοις ήταν και δοκιμασία ήθους, μα και γνωριμίας με το «ευ αγωνίζεσθαι». Επιστέγασμα αυτής της επιτυχίας, πέραν της ηθικής ικανοποίησης, ήταν το τριήμερο ταξίδι στο Στρασβούργο, όπου 24 μαθητές από όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στη σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου 2012. Η πόλη αυτή, στην οποία χτυπά η «καρδιά» της ευρωπαϊκής αμφικτιονίας, είναι ένα κράμα γοτθικής αρχιτεκτονικής, αναγεννησιακής πνοής και μοντέρνων στοιχείων που θέλγει κάθε επισκέπτη, γι’ αυτό και αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η περιπλάνηση στα σοκάκια της που φαντάζουν να προέρχονται από αλλοτινές εποχές, όπως και οι υπέροχες στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί με την ενότητα μιας ομάδας, τα πειράγματα, το γέλιο θα είναι σίγουρα ανεξίτηλη ανάμνηση για όλους μας. Εντούτοις, εξέχον στολίδι του Στρασβούργου είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης, ένα επιβλητικό μεγαθήριο γνήσιου γοτθικού ρυθμού με μαγευτικά και περίτεχνα βιτρώ του 12ου και 14ου αιώνα, μνημείο το οποίο ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε εκθειάσει, λέγοντας πως αποτελεί έναν περίτεχνο συγκερασμό μνημειακότητας και φινέτσας, αφού η πρόσοψη θυμίζει δαντέλα, ενώ τα εκατοντάδες γλυπτά που την στολίζουν παίζουν με το φως και τις σκιές…

Ωστόσο, βασικός άξονας του ταξιδιού μας στη γαλλική πόλη ήταν, φυσικά, η σύνοδος στο Ευρωκοινοβούλιο. Το πρωινό, λοιπόν, της 26ης Ιανουαρίου μας βρήκε να αντικρίζουμε το κτίριο LuiseWeiss του Ευρωκοινοβουλίου, το όνομα του οποίου οφείλεται σε μια μεγάλη για τα δικαιώματα της γυναίκας αγωνίστρια. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο οικοδόμημα, ο σχεδιασμός του οποίου βασίζεται σε έναν συνδυασμό κύκλων και ελλειπτικών σχημάτων, ενώ οι τελευταίοι του όροφοι είναι ημιτελείς, ενδεικτικό στοιχείο της άποψης ότι ο δρόμος για την ενωμένη Ευρώπη θα έχει πάντα περιθώρια βελτίωσης. Μετά τη σύντομη γνωριμία με τις λειτουργίες της Ευρωβουλής, κάθε χώρα παρουσιάστηκε ενώπιον της ολομέλειας, ενώ είχαμε και την ευκαιρία γνωριμίας με συνομηλίκους μας άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω του Eurogame, που είναι ένα παιχνίδι «συνεννόησης» στα πλαίσια ενός διαγωνισμού γνώσεων. Η θεμελιώδης πτυχή αυτής της ανεπανάληπτης εμπειρίας ήταν σίγουρα η συγκρότηση επιτροπών με ξεχωριστό θέμα η καθεμία, ενώ θέμα της επιτροπής στην οποία συμμετείχα ήταν η μετανάστευση. Συζητήσαμε, διαπραγματευθήκαμε λύσεις και τελικά συνθέσαμε μια εργασία, σταχυολογώντας προτάσεις κι αίτια, παρουσιάζοντάς την μαζί με τις άλλες επιτροπές στην ολομέλεια. Εκεί λάβαμε το λόγο, θέσαμε ερωτήσεις, ζητήσαμε διευκρινίσεις, δώσαμε θετική ή αρνητική ψήφο στις επιμέρους προτάσεις, καυτηριάσαμε φλέγοντα ζητήματα, όπως ο σοβινισμός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο τέλος της συνόδου ακούστηκε ο ευρωπαϊκός ύμνος, απόσπασμα της Ένατης Συμφωνίας του Μπετόβεν «Ωδή Στη Χαρά», άσμα που υμνεί την ουσιαστική αδελφοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Είναι αυτονόητο πως η συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων ως εκπρόσωπος της Ελλάδας θα είναι ένα βίωμα αναπόσπαστο για όλη μου τη ζωή, μια εμπειρία που δίχως άλλο θα αφήσει το δακτυλικό της αποτύπωμα στην «ταυτότητά» μου. Αυτό το ταξίδι ήταν για μένα ουσιαστική συνειδητοποίηση της ευρωπαϊκής μας υπόστασης ως έθνος, γιατί κατά το σεφέρειο λόγο «ανήκουμε σε μια χώρα μικρή, ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου» - αυτό το φως , όμως, μεταφορικά ή μη, ήταν και θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ασπασία Παχιού
Μαθήτρια της β’ λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Φωτογραφίες

facebook contact