Euroscola 2006-2007, Διακρίσεις Μαθητών

Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Γυμνάσιο Λύκειο, Ιδιωτικά σχολεία, Τρίκαλα

Με τα εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στις Βρυξέλλες

Ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι ό,τι καλύτερο στη μέση μιας σχολικής χρονιάς με ιδιαίτερη κούραση και άγχος. Σε ανανεώνει, σε κάνει να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Όταν, λοιπόν, ο φιλόλογός μας κ. Κ. Ψαρρής μας ενημέρωσε για έναν διαγωνισμό με θέμα: «25 Χρόνια Συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αποφάσισα με ενθουσιασμό να συμμετάσχω. Εκτός του ότι επιθυμούσα να εξωτερικεύσω τις απόψεις μου για το μέλλον της χώρας μας στην Ε.Ε. αλλά και την εξέλιξη της ίδιας της Ε.Ε. στο παγκόσμιο στερέωμα, το βραβείο του διαγωνισμού ήταν αυτό που «κέντρισε» περισσότερο την προσοχή μου. Ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, το οποίο θα συνδύαζε τόσο γνώση του πολιτισμού, όσο και χαλάρωση, κέφι, ψυχική τέρψη… Όταν μάλιστα έμαθα ότι ήμουν εγώ αυτή που θα εκπροσωπούσε το νομό Τρικάλων, η χαρά μου δεν μπορούσε να περιγραφεί με λόγια.

Το όμορφο ταξίδι μας πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2007, στην «καρδιά» της άνοιξης. Με σύνοδο τον κ. Ψαρρή, καθώς και άλλους καθηγητές από διάφορους νόμους της Ελλάδας, συγκεντρωθήκαμε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 42 παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας και με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναχωρήσαμε απευθείας για Βρυξέλλες στις 9 το πρωί. Μετά από τρεις ώρες πτήσης φτάσαμε στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας και οι δύο Έλληνες ξεναγοί ανέλαβαν να μας γνωρίσουν τις ομορφιές της πόλης. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Ατόμιο, ένα πελώριο οικοδόμημα αποτελούμενο από εννέα μπάλες σιδήρους ενωμένες μεταξύ τους, οι οποίες συμβολίζουν τη δύναμη των εννέα ενωμένων νομών του Βελγίου. Επόμενος σταθμός ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και διεξήχθη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση όλων των μαθητών και των συνοδών – καθηγητών με τον ελληνόφωνο τοπικό μας αντιπρόσωπο για θέματα όπως το γλωσσικό ζήτημα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Παράλληλα, επισκεφτήκαμε ένα μουσείο με έργα από την περίοδο της «Αναγέννησης», τον καθεδρικό Ναό και είδαμε την Γραν Πλας, την ομορφότερη ίσως πλατεία της Ευρώπης, με τα χρυσοστόλιστα σπίτια των συντεχνιών, το Δικαστικό Μέγαρο, το Δημαρχεία της πόλης, όπου τις Κυριακές τελούνται γάμοι, το άγαλμα Μανεκέν Πις, σύμβολο της πόλης, όλα γοτθικής αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερα προσεγμένες λεπτομέρειες.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού μας όμως προέβλεπε και ψυχαγωγία και ξεκούραση. Η επίσκεψή μας στις δύο κωμοπόλεις, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, Γάνδη και Μπρυζ, μας έκαναν να το καταλάβουμε καλά αυτό. Ξεκινήσαμε με τη Γάνδη και το μαγευτικό κάστρο Γκραβενστήν. Τα τοπία ήταν βουκολικά, το μάτι ξέφυγε για λίγο. Είδαμε πάρκα γεμάτα παιδιά να αθλούνται και να παίζουν, παραμυθένια σπίτια, όχι ιδιαίτερα ψηλά, με μπροστινή αυλή και πολύ μικρές βεράντες που διαφέρουν σίγουρα από τα σπίτια άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Στη συνέχεια η Μπρυζ… Σχεδόν όλα τα παιδιά είχαμε «ερωτευτεί» αυτήν την πόλη. Τα μεσαιωνικά κτίρια που καθρεφτίζονταν στα γραφικά κανάλια της, όπως ο Πύργος της πόλης με το Ρολόι και τα μοναδικά ειδυλλιακά τοπία μας έκαναν να αισθανόμαστε ότι ζούμε σ΄ ένα όμορφο παραμύθι. Φυσικά, δε θα μπορούσα να παραλείψω τις βόλτες μας στα μαγαζιά, απ΄ όπου και αγοράσαμε διαφόρων ειδών σοκολατάκια (θεωρούνται το εθνικό προϊόν του Βελγίου) και τις νυχτερινές μας εξόδους σε όμορφα εστιατόρια όπου, ως «γνήσιοι» Έλληνες, απολαύσαμε το καλό φαγητό και την παρέα με ζωντάνια και κέφι.

Για τρεις μέρες πήγαμε στο εξωτερικό και όλοι νιώσαμε να ανοίγονται οι πνευματικοί μας ορίζοντες. Σαράντα (40) παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας με παρόμοιους στόχους και όνειρα ανταλλάξαμε προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον μας αλλά, συνάμα, γελάσαμε, διασκεδάσαμε, δημιουργήσαμε φιλίες. Το ταξίδι μας στις Βρυξέλλες πιστεύω πως είναι μια αξέχαστη εμπειρία που θα διηγούμαστε μόλις μεγαλώσουμε, γιατί αποκομίσαμε τόσα πολλά θετικά στοιχεία. Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που συμμετείχα στο διαγωνισμό και ευχαριστώ θερμά τόσο το φιλόλογό μας και συνοδό κ. Κ. Ψαρρή όσο και το Διευθυντή του Λυκείου κ. Β. Σπύρου και όλους τους καθηγητές των εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» για την υποστήριξή τους. Προτρέπω ανεπιφύλακτα όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς, γιατί τα εκπαιδευτήρια ταξίδια και κυρίως στα μαθητικά χρόνια είναι κάτι που αξίζει κανείς να βιώσει.

Γκουντάνα Ευγενία, μαθήτρια των εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Τα εκπαιδευτήρια «Αθηνά» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα εκπαιδευτήρια «Αθηνά», θεωρώντας ότι η δημοκρατία γίνεται τρόπος ζωής στο σχολείο με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και στις διαδικασίες της σχολικής ζωής και στις ευρύτερες θεσμικές διαδικασίες, συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μαθητές κλήθηκαν να συντάξουν ένα δοκίμιο και να εκφράσουν τη δική τους άποψη τόσο για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την εξέλιξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο στερέωμα.

Η εργασία της μαθήτριας της Β΄ λυκείου των εκπαιδευτηρίων, Γκουντάνα Ευγενίας, αξιολογήθηκε ως η καλύτερη από το Νομό Τρικάλων και η ίδια η μαθήτρια επιλέχθηκε για το λόγο αυτό να εκπροσωπήσει το νομό στις Βρυξέλλες, στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κοινοβούλιο). Η μαθήτρια θα συνοδεύεται από τον καθηγητή της κ. Ψαρρή Κωνσταντίνο.

Στην εργασία της μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωφέλησε την Ελλάδα καθώς της έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί οικονομικά, να βελτιώσει την υλικοτεχνική της υποδομή και ουσιαστικά να γίνει μια ανταγωνιστική – στην παγκόσμια πλέον αγορά – χώρα. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται θεσμικά και ότι, κυρίως στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης, ισχυροποιείται το πολιτικό σύστημα της χώρας. Υπογράμμισε δε ότι και η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ε.Ε. αφού «κατέθεσε» ανεκτίμητα πνευματικά κεφάλαια, πολιτισμό που αποτελεί αξία και «ευγενές εμπόρευμα» καθώς και μια καίρια γεωγραφική θέση που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ανατολή και την εγγύς Δύση.

Επεσήμανε όμως και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την Ένταξη. Συγκεκριμένα, δήλωσε την ανησυχία της για τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία στους κόλπους της Ένωσης, για την έξαρση και διάδοση νέων μορφών βίας καθώς και για τον κίνδυνο αλλοίωσης παραδοσιακών θεσμών από τον πολιτιστικό επεκτατισμό που παρατηρείται από τις αναπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τελειώνοντας την εργασία της διαπίστωσε ότι ο ρόλος της Ενωμένης Ευρώπης στην παγκόσμια κοινότητα είναι σημαντικός. Τόνισε ότι η διεθνοποίηση της αγοράς και οι συναλλαγές ευνοούνται, καθίσταται δυνατή η απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων, προστατεύεται το περιβάλλον, εξασφαλίζεται η παγκόσμια ειρήνη, αναπτύσσονται οι επιστήμες και κυρίως παρατηρείται άνοδος του βιοτικού επιπέδου.

Ο σύλλογος καθηγητών και η διεύθυνση των εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» συγχαίρουν τη μαθήτρια του σχολείου Γκουντάνα Ευγενία για την επιτυχία της στο διαγωνισμό καθώς και το Φιλόλογο καθηγητή των εκπαιδευτηρίων κ. Ψαρρή Κωνσταντίνο, υπεύθυνο για την υλοποίηση του προγράμματος και εύχονται επιτυχές εκπαιδευτικό ταξίδι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύλλογος διδασκόντων Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

facebook contact